Termux Nedir?
Merhaba,
Bu yazımızda Termux’dan bahsedeceğim.
Bu yazımızda Termux’dan bahsedeceğim.
Öncelikle şunu belirtmem gerekli ki Termux sadece “Kanka Hack yapıyorummmm!!!…” Gibi zevzeklerin kendilerini 3-5 hesap patlatınca hacker sandıklarından çok daha fazlasını vermektedir…
Hesap işlerine saygım sonsuz da yapma be abi, bu dünyada şirketi eline alıp üstine bir Cash hesabına para isteyip bir toplu para alıp sonrada kenara çekilip yiyenler var. Sen ise bıyıklı bakkalın hesabını patlatmışsın. Büyüksün kardeşim… 🙂
Termux Nedir?
Termux, GNU-Debian yada Evil-Debian isimli Android için linux uç birimi açan yazılıma alternatif olarak çok yönlü bir uç birim aracıdır.
Peki Ne İşe Yarar?
Görsel masaüstü yazılımlar örneğin Maltego, WireShark (Masaüstü sürümü için), EtterCap vb masaüstü sürümleri hariç cihazınıza Root yetkisini verebildiğiniz müddetçe Linux terminalinde yapılabilecek her işi yapabilmektedir.
Kullanımı Nasıldır?
Bilgisayar başında linux kullanmayı her zaman tercih ederim. Daha rahat root alma, daha rahat klavye rahatlığı vb. Ancak gelin görün ki her zaman kocaman 110 tuşlu laptopu taşımak zor gelebilir.
Bu nedenle cihazdan aynı işleri yapabilmeyi sağlar. Örneğin geçtiğim günlerde bir seyahate çıktım. Bulunduğum yerin ağ taramasını yapmama olanak sağladı. Tabi ki tek başına Termux bunları sağlamıyor. 3. Parti yazılımları da kurmanız gerekmektedir.
Paket Sistemi Nedir?
FreeBSD olarka dağıtılan PKG paket sistemini kullanmakla beraber elbette Ubuntu ve Debian abilerimizin kullandığı paket sistemlerini de desteklemektedir.
Kurulum Ve İlk Kullanım
Yapmanız gereken çok basit. Girin Google Play Store, AppToide yada hangi uygulama mağazasını kullanıyorsanız. Ve arama kısmına “termux” yazın ve indirin.
Kurulum sonrasında ilk olarak komutumuz:
pkg install && pkg update && pkg upgrade
Bu komutla sistemi güncelleştirilmesi yapılır. Ve sonrasında hangi yazılım, uygulama yada parça indirmek istiyorsanız örneğin Nmap olsun:
pkg install nmap
Sonrasında indirin. Ve bittin. Uç birimde “nmap” yazdığınızda bu efsane yazılıma ait parametreleri ile ağda tarama yapmaya hazır olabilirsiniz.
Ben açıkçası çok farklı amaçlar içinde bu güzel şeyi kullanıyorum. Nedir? Mesela yazdığım Python scriptlerini kullanmak gibi, yada içinde tarayıcı kurup tor ağına bağlanıp internette daha az gizli gezinmek gibi.
Bol bilişimli günler 🙂