Nedir Bu Bulut?

 

Merhaba,
Son 5 yıldır çok kulağımıza fısıldanan ve birden kullandığımız ve herkesin dilinde bir haber ses getiren önemli konuya değinmek istiyorum.
Elbette ki bunun adı BULUT. Elbette bu yazıda önceki yazılarda olduğu gibi teknik detaylara inip en ince ayrıntısına kadar anlatmayacağım. Genel bir yazı olacak.

Bulut teknoloji bir ürün değil bir hizmettir. Aslen daha önceden de kullanılmaktaydı lakin gelişen internet teknolojisi temellerini genişletti. Ve fotoğraf, videolarınız ve diğer benzer dosyalarınız hariç oyun kayıtlarınız, geliştirdiğiniz projelerinizde bu sistemlerde saklanabiliyor, ayır cihazlarda da kullanılabiliyor ve dağıtabiliyor.
Farkında olmadan yaptığımız şey aslında budur. Google Photos hizmetini kullandığımızda yaptığımız ayarlada “Backup” servisini açtığımızda sevis Google sunucularında sizin resimlerinizi saklar ve siz cihazı değşitirseniz bile yine o resimlere erişebilir ve cihaz, yer, ağ gözetmeksizin internetin olduğu her yerde erişimini sağlayabilirsiniz.
Bulut Teknolojilerinde Bizi Neler Bekliyor?
Araştırmam ve siber dünyada ki ilgimi çeken benzer konularda gördüğüm bir şey varsa benim naçizane düşüncem: İlerleyen günlerde gelişen bulut hizmeti veren bilişim firmalarının sayısı arttıkça büyük depolama aygıtlarının yerini bence bu sistemler alacak. 
Ve bu sistemlerde saklanacak. İnternet dönüşümünün 2000 yılından sonra devrim niteliğinde ki artışını düşünürsek 2030’larda internetin su gibi ucuz ancak bir o kadar da vazgeçilmez bir şey olmasıyla bence bunlar kaçınılmaz.
Bulut Teknolojisinin Avantajları
  • Depolama aygıtlarının hantallıklarından kurtulmak
  • Daha geniş saklama olanakları
  • Verilerin güvenliği
  • Çoklu cihazlardan erişim imkanları
  • Hızlı bir şekilde veriye ulaşmayı sağlar

 Bulut Teknolojisinin Dezavantajları

  • İnternetsiz kullanımının olmaması (Aslında bunu madde olarak geçmemize gerek yok alt yapısı internet zaten ama olsun.)
  • Bulut Servis sağlayıcısının kapanması
  • İnternet ile taşımada prokollerde taşınan paketlerin bozulma riski.(Bir başka yazıda da bahsedeceğim. Buna bulut zehirlemesi denmektedir.)

Aslında görüldüğü gibi bulut servisinin dezavantajı temelde sisteme ait olabilecek sistemsel sorunlar.

Bulut Sisteminin Çeşitleri

Public Cloud (Genel Bulut): Küçük ve orta ölçekli firmaların sıklıkla kullandığı bulut sistemidir. Kiralanan araçlar sayesinde kendi sisteminizi kurabilirsiniz.

Private Cloud (Özel Bulut): Büyük ve veri güvenliğinin üst düzey olduğu şirketlerin kullandığı sistemlerdir. Microsoft firmasının sunduğu Hyper-V, System Center gibi  ürünler bu kategoriye örnek gösterilebilir. Burada verileriniz tamamen sizin önceliğinizde saklanır ve sizin kontrolünüzde olur.

Hybrid Cloud (Hibrit Bulut): Private ve Public sistemlerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Güvenliği ön planda tutan bu sistemde şirketin ihtiyacına göre değişiklik gösterebilir alanları vardır. 

Community Colud (Topluluk Bulut): Alınan bir hizmetin birden çok farklı şirketin ortak kullanması gibi durumlarda kullanılan bulut sistemidir. Örneğin bir holding yapılanması var. Ve birden çok farklı sektöre hitap etmesine karşılık tüm gelir/gider bilgilerini sadece tek bir yerde ve diğer şirketlerinde kendi içlerinde kendi verilerinin kullanımı sağlanması durumunda kullanılır. Çok kullanılan bir bulut sistemi değildir 

Bulut Sistemi Ve Siber Güvenliği: Siber güvenlik konusu açılınca öncelikle belirtmem gerekli ki hiçbir şey %100 güvenli değildir. Ve her gün “Kanka İphone o hacklenmez ya!” diyenlere sürüsüyle patlatılan ve satılan ICloud hesaplarını gösterebilirim. 🙂 

Ve elbette konu bilgi sistemleri güvenlikleri olunca tüm sistemlerde olduğu gibi bulutlarda da zehirlenmeler, kullanıcı kaynaklı, protokol kaynaklı olabileceği gibi diğer benzer zafiyetler olacak ve illaki sömürülecektir.

Bol bilişimli günler. 🙂

1 Comment

  1. I may need your help. I’ve been doing research on gate io recently, and I’ve tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *