İnternet Ve Özgür Gezinti

Merhaba Siber Adam!

Biliyorum, uzun bir aradan sonra Türkçe yazmam seni meraklandırmış olmalı. Sebebini merak ediyorsan sana şu kadar söyleyeyim: S4M Manifestosu budur işte! Zamanla anlayacağını düşünüyorum.

İnternet… 1963 Senelerinde ABD tarafından temeli atılan ve temel amacının bilgi paylaşımı olan bir yapıdır. Temel protokoller, kurallar ile cihazları (telefonlar, bilgisayarlar, saatler, kulaklıklar, buzdolapları, yazıcılar, endüstri 4.0 ürünler ve daha bir çoğu…) birbirine bağlayan kocaman bir ağ…

Şuan; iletişim, askeriye, sağlık, ticaret, bankacılık ve daha bir çok alanda kullanılmasının ötesinde artık dünyayı değil, gezegenleri bile bağlıyor! Evet. Ancak suyun daha 1.5KM derininde ne olduğunu tam görememişken uzayı konuşmaya gerek yok diye düşünüyorum.

İnternet bilgiye ulaşımı sadece kolaylaştırmak ile kalmadı, ayrıca devletlerin iç/dış durumları hakkında bilgi vermenin ötesinde, tehdit unsuru düşman ülkelerin istihbarat servislerine de hizmet etmeye başladı.

Rusya, operasyon düzenlemek istediği bir ülke için öncelikle internet ve haberleşme alt yapısına saldırı yapmakta, iletişimi kopararak bankacılık sektörünü sekteye uğratmakta ve ülke içinde kaos ortamı yaratmaya çalışmaktadır. Rusya’nın incelediği siber savaş politikalarını ele aldığım bir önce ki yazıda inceleyebilirisiniz. (Okumak için tıklayın.)

Bunun benzerlerini 22 Ocak 2022 tarihinde Ukrayna’ya yapılan kuşatmada da gördük. Ancak bu kez işler Rusya’nın tam istediği gibi gitmedi. Ukrayna devlet başkanı Zelensky dış politikasını güçlü kullandı ve bir çok internet korsanını Rusya sahasında saldırıya çağırdı. Zelensky mağdur rolü yapmıyordu. Gerçekten mağdurdu. Ve 100 bin kadar kişinin Moskova’da eylem yapmasından tutun, Anonymous, gibi hacker gruplarının Rusya devlet başkanı Putine ait gemisinde yer alan televizyonunu kesmeye kadar da gitti.

Öyle ya! İnternet tek başına sadece haberleşmeye hizmet etmiyordu, bilgiye ışık tutmak adına insanların toplandığı ve kendi güçlerini sonsuz şekilde kullanabildiği bir mecra idi. Halen de öyle. Bu konuyu ele alan diğer yazıyı okumak için tıklayın. Ancak devletler silah gücünü ve medyayı yönetme gücünü her alanda kullanmak tabii ki isteyeceklerdir. Bu sebeple çeşitli yasal düzenlemeler ile kamuoyunda gücü elinde tutmak ve her zaman iç karışıklığa engel olmak isteyecektir. Bundandır ki ülkemizde düzenli olarak sosyal medya yasası vb. düzenlemeler yapılmaktadır.

Fakat devlet büyükleri ile halk arasında kargaşanın çıktığı durumlarda (yakın zamanda İran’da da gördük incelemek için tıklayın.) internet erişimi devlet tarafından kesilerek anarşist yaklaşımın büyümesi ve ilerlemesinin önüne geçilmek istenmektedir. Bu duruma, kişiye ve olaya göre değişkenlik gösterse bile internet dünyasının temeline ters bir girşim olduğu özgür internet aktivistleri tarafından her zaman eleştiriye mağdur kalmaktadır.

Ve internet aktivistliği söz konusu olduğunda elbette önde gelen lideri Anonymous’tan söz etmemek mümkün değildir. Anonymous, bir çok alanda devletleri dize getirmeyi başarmış başarılı bir hacktivist ve özgür internet savunucusu bir ekip olmaktadır. Ve saldırı vektörleri çok sıra dışıdır. Örneğin: Mısır iç karışıklığı çıktığı bir zamanda Mısır halkına karşı devletin yaptığı internet erişim yasağını kırmak için Mısır’a proxy servisleri sağlamış ve Mısır halkının hakkı olan interneti sağlamıştır. Peki bu ve bunun gibi durumlarda insanlar nasıl internette kalabilir? Sosyal medyada nasıl gezebilir? Nasıl dünya ile haberleşebilir? Gelin bu tip sorulara genel bir yanıt arayalım.

Proxy Nedir?

Proxy en temelde bir siteye bağlanmak için başka bir adres üzerinden geçiş yapılarak erişim sağlamaya olanak veren bir internet teknolojisidir. Kullanımı da son derece basittir.

Örneğin Firefox tarayıcısında yer alan internet ayarları kısmında “Proxy” alanına gidin. Aşağıda ki yer alan sitede herhangi bir proxy bilgilerini girin ve kaydedin. Bu kadar basit!

Detaylı bilgi için:

Proxy servisleri çoğunluğu ücretli veya sınırlı olmakla beraber farklılık göstermektedir. Alın sizlere başlıca proxy listesi veren ve çokça kullanılan siteler:

Proxy Nasıl Çalışır?

Proxy, kullandığınız uygulamalarda bir özellik olarak gelmektedir. Ve temel işlevi cihazınızda kullandığınız uygulamadan istediğiniz veriyi bir servise gönderir ve servisten gelen veriyi sizlere sunar.

Yukarıda ki görselde yer aldığı gibi yeşil halka, kırmızı halkaya erişmek için sarı halkaya istek göndermektedir, sarı halka da kırmızı yasaklı sitenin bilgilerini yeşil halkaya göndermektedir. Böylelikle kırmızı halkaya doğrudan erişim sağlayamayan yeşil halka, kırmızı halkaya erişim sağlayabilir.

Proxy güvenli değildir, üzgünüm. Sadece erişim sağlamayı hedef edinmiştir. Yani sizi anında ifşalayabilir. Bu gibi durumlarda proxy zinciri kurarak açığa çıkmanız bir tık daha zorlaşabilir. Proxy zinciri adı üzerinde, bir proxyden diğer proxye bağlantı kurarak, devamında diğer proxylere bağlantı kurarak bir çok farklı proxy ile bağlantı kurulması senaryosunu ele almaktadır. Ve erişilmek istenen siteye erişim yavaşlamış olsa bile açık adres bilgileriniz direk deşifre olması biraz daha zorlaşabilir.

VPN Nedir?

VPN (Virtual Private Network) yani özelleştirilmiş sanal ağ, görünürde proxy gibi düşünülsede aslen çok farklıdır. VPN sadece veri alma ve verme işlemini yapmaz, aynı zamanda sizin verilerinizi şifrelemek gibi özel bir çalışmasıda vardır. Uçtan uca şifreleme kullanarak MITM Attack ve benzeri saldırı tiplerinde veri gizliliğini sağlar. VPN de bir uygulama değil, ethernet kartı yani sizin cihazınızın internet ile bağlantısını sağlayan aygıta ayarlar yapılarak interneti başka bir ağdaymış gibi göstererek hareket edilir.

Yeşil halka, mavi halkanın içinde ağda yer almakta olup, kırmızı halkaya ulaşmak istediğinde sarı halka ile şifreleme gerçekleştirir ve şifreli paketleri göndererek sarı halkadan (gri kendine has ABD ağında yer almaktadır) kırmızı halkaya ait olan verileri alır. Ve aldığı verileri, yeşil halkaya iletir. Kırmızı halka aslen ABD’den giriş yapılmış gibi algılar ve sanki ABD’de bir eyalette canlı kanlı bir kullanıcı varmışta oradan siteye giriş yapmış gibi gösterir. Ama aslen mavi halkanın ağından erişim sağlanmıştır. Ve aynı zamanda gri halka da yer alan tüm cihazları da görebilmektedir. Yeşil halka, VPN açıkken çalışma gösterdiğinde aslen gri halkada yer alır. Sanal olarak gri halkada yer aldığı için dünyanın neresinde olursa olsun mavi halka görülmez. Gri halka da yer alan bir yeşil halka varmış gibi görünür.

Peki, esas soruya gelelim. VPN nasıl kullanılır? Aslen çok basit. Evet, bu kez yazılımını kurmanız gerekiyor. Ve düzenlemeniz gerekiyor. En çok kullanılan VPN yazılımları başlıca aşağıda ki gibidir.

Windows için:

Android için:

Aslen Google Play Store üzerinden VPN yazarak karşınıza çıkan bir çok uygulamadan herhangi birisini deneyebilirsiniz.

Hangisi Daha Güvenli?

Proxy aslen sadece sizin istek giriş ve çıkışlarınızı bir port vasıtasıyla bir servisten alıp verirken VPN sizleri başka bir ağa bağlayarak bu ağda şifreleme yapıyor. Dolayısıyla tabii ki VPN daha güvenlidir. Ama internette anonim olarak herşeye erişim sağlamak istiyorsanız bir önceki yazımı okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Okumak için tıklayınız.

Unutmayın, devletler kapalı bir internet ağı yaratmadıkça ki ABD, Türkiye, Güney Kore ve aslen içine kapalı olmayan (Kuzey Kore gibi adamlar dünyanın en iyi futbol takımına ait olduğuna inanıyorlar. Kullandıkları internette bu var çünkü öyle bir kapalılık…) ve veri akış verişini yaparak birbirilerine ait olan internet hizmetlerini kullanan ülkeler için internete erişim her zaman kolay olacaktır. Sosyal medyaya giriş yapamadığınızda üstte yer alan iki konudan birisini denemeniz sizi çözecektir.

Bol bilişimli günler. 🙂

3 Comments

  1. I may need your help. I’ve been doing research on gate io recently, and I’ve tried a lot of different things. Later, I read your article, and I think your way of writing has given me some innovative ideas, thank you very much.

  2. I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *