Hackerların İşi Gücü Yok Beni Mi Bulacak?
Merhaba!
Uzun bir aradan sonra yeniden yazan tarafta olmak harika. Bugün çok komik bir olaya değinmek istiyorum. Öncelikle belirtmem gerekli ki lütfen ön yargılı yaklaşmayın. Ve bildiğiniz tüm halk ozan hikayelerini kenara atın. Bilgi en büyük güçtür. Ve bunun uğrunda hackerlar yani dijital bilgi hırsızları her zaman nöbetteler. Lafı fazla uzatmadan olaya geçelim.
Hangi Uygulamayı İndirdiğine Dikkat Et!
Evet, bir tanıdığımın başından geçen bu olayda her zamanki gibi etik olmayan ve olağan dışı yaklaşımlar söz konusu.
Bir uygulama indirmiş ve cihazında herhangi anormal bir şey olmamasına rağmen kişisel görüntüleri başta Twitter olmak üzere Reddit, instagram gibi sayfalarda paylaşılmaya sahte İnstagram hesapları için kullanılmaya başlandığını gördük. Açıkçası o sadece instagramda fake hesap olarak kullanıldığını sanıyordu ben inceleyince tonlarca ayrı sayfada olduğunu öğrendik.
Beni aradığında dedim en son hangi sitelerde üyeliğin var ve veya nelerle ilgilendin hangi uygulamaları indirdin, biraz inceleme yaptık. Telefonda Master Wifi Key adında bir uygulama olduğunu gördüm. Ne işe yarıyor dediğimde bana dönüp sadece wifi yönetmeme yarıyor dedi. Uygulama ile ilgili biraz inceleme yaptım, %50 güvenli olduğu kanaatındaydım.
İndirdiği adresi bulamadık. APK Pure gibi bir site lakin adres yok sadece dosya adı var indirilenlerde siteyi de bulamadık ama bu tarz sitelerde evet güvenli olduğu kadar tehlikelide olduğu bir gerçek. Çünkü uygulama kaynakları belli değil, Open-Soure değil, sadce apk indirmenize yarıyor sayfa adminleri oraya o apkları kimlerden temin ettiğini belirtmeli veya dikkat edilmeli bu gibi konulara.
Çünkü reverse engineering yani tersine mühendislik ile dosya kaynak kodlarında zararlı yazılımlar ekletilip yeniden düzenlenebilir. Ki sanırım bu uygulamada öyle olacaktı ki izinler bölümüne baktığımda: Dosyalar ve medya, kişiler, konum bilgileri, takvim, kamera, depolama alanı. Olarak görülüyordu.
Wifi Yönetme Programının İzinleri
Bir wifi yönetme aracı olarak kullanılabilecek uygulamanın nasıl olurda resimleri, depolama alanı gibi akıl almaz bilgilere ihtiyaç duyar.
Asıl merak edilmesi gereken konu şu: Kullanıcısına herhangi bir dosya oluşturmaya (resim çekilmesine, kaydedilmesine düzenlenmesi vb.) işlemler yapmasına izin vermiyor. Ama uygulama istiyor. İronik… İnstagram sizin resimleriniz için izin ister. Çünkü resim paylaşmanızı sağlamakta. Lakin bir wifi yönetme aracının resimle işi ne?
Dolayısıyla kesinlikle kesinlike ve kesinlikle bilmediğimiz kaynaklardan uygulama indirip kuracaksak izinlerini kontrol etmeyi ihmat etmeyin. Çünkü namaz vakitlerini gösteren bir uygulamanın telefonda ki kişilere erişmek istemesi veya bir not defteri uygulamasının konum istemesi mantık dışıdır. Bu nedenle uygulama indiriyorum derken gümbürteye gitmeyin.
Uygulamayı kaldırıp hemen ardından da telefonda ki bulunan bir çok görsel için internette arama yaptık.
Resimler Hangi Sayfalarda Paylaşılıyor?
Evet yukarıda bahsettiğim konu hemen herkesin farkında olmadan başından geçmiş olabilir. Ve bu nedenle resimlerinizin nerelerde kullanıldığını veya depolandığını internetten bulabileceğiniz bir kaç yöntemi sıraladım:
1) Google Görseller
Google görselleri hepimiz biliyor ve farkında olmadan çok sık kullanıyoruz. Ancak kendisi dinamik bir yapay zeka ile kendisine belirtilen bir resim veya url ile o resme benzer kişileri ve veya direk kendisini çıkarabiliyor. Bu nedenle harika bir araç olarak kullanılmaktadır. Yapmanız gereken aratmak istediğiniz görseli google görseller sayfasın sürüklemek.
2) Yandex Görseller
Yendex görsellerde Google görseller mantığında çalışma göstermektedir, çok farklı olmasada farklı alanları bulmakta oldukça faydalı kullanım mantığı aynıdır.
3) shutterstock.com
Bu bir dosya arama motoru diyebiliriz. Temel dinamiği kendi içinde gösterilen bir dosyayı benzer veya aynısının bulunduğu adresleri bulmaya yaramaktadır. Ve oldukça kullanışlıdır.
4) TinEye
TinEye bir açık uçlı görüntü arama motorudur. Resme ait bilgileri nereden (hangi adres, site veya ftp servisi vb.) geldiğini, ne amaçla kullanıldığını, görüntünün değiştirilmiş sürümleri varsa veya daha yüksek çözünürlüklü sürümler bulmak için TinEye’ye bir resim gönderebilirsiniz tıpkı sürükle bırak mantığında çalışmasının yanında FireFox gibi tarayıcılarla da eklenti olarak gelmektedir.
Tek yapmanız gereken resmin üzerine sağ tık, “TinEye ile ara” butonuna basmak.
TinEye, web üzerinde anahtar kelimeler, meta veriler veya filigranlar yerine görüntü tanımlama teknolojisini kullanan ilk resim arama motorudur. Ve en kullanışlı olanıdır.
Sonuç Olarak
Yukarıda ki belirtiğim liste iyiden kötüye veya tersi bir durum olduğu için değil o an öyle aklıma geldiği için sıraladım, en çok aktif olarak kullandığım araç TinEye’dır. Ve Apk indirmelerde veya Google Play store gibi adreslerden temin edilirken kesinlikle izinleri kontrol etmenizde yarar olacaktır.
Ve unutmadan, hackerlar yada diğer ne diyorsanız. Bu kişilerin kesinlikle sizinle işi olacaktır. Çünkü o resimleri her siteye ait fake hesap için satılmasından tutun, porno sitelerinde kapak olarak dahi kullanabilirler. Ve bu şekilde ünlü olmak istemiyorsanız ki zannetmiyorum isteyeceğinizi, uygulamalarınıza dikkat edin.
Bol bilişimli günler 🙂