SQL’de Backup Alma Ve Önemi

Merhaba,

Bir veri tabanının güvenli olması için olmazsa olmazı nedir? Elbette kayıtlarının düzenli şekilde geriye döndürülebilir olmasıdır. Yani güvenlik alanında ki “Bütünlük.” ilkesidir. Hiçbir verinin kaybolmaması aksine kaybolma durumuna bile tabi olmamasıdır.

 Bunun için türlü güvenli çalışmalar yapılmaktadır. Misal; çapraz makine, paralel çalışma, bulut yedeklemesi vb. Fakat bu tür güvenlik önlemleri büyük bütçe ve maliyet istemektedir.

Verilerin tutulduğu en temel yazılım bileşenlerine veritabanı yönetim sistemleri denmektedir. VTYS ile kısaltıladabilir. Facebook, Instagram, Google, Yahoo, Yandex, WhatsApp, Skype vb. Hepsi kendine göre bir veri tabanları bulunmakta ve bu verilerinizi depolayarak paylaştığınız resimleri barındırmaktadır.

Birde VTYS’nin en büyük düşmanlarından birisi vardır.

Elbette ki kripto virüsleri. Günlük hayatta özellikle de küçük ve orta bütçeli işletmelere yılda minimum 5 kez bulaşanl bu virüs, çeşitli şekillerde işletmeleri hedef almakta ve tüm düzenlerini ele geçirmektedir.

Kripto Sisteme Girişinde Ne  Mi Olur?

Şöyle diyeyim, işletmenin tüm ticari faaliyetlerini sel gibi alıp götürür ve kullanıcılara ait tüm emekleri bir kaç dakika içinde yok eder. Ve üzerinde sizlere bir not bırakır. “README.txt” olarak. Açarsınız. Bir mail, bir ip, bir adres belirtilir. Haa! birde ödeme için ücret. Verileri getirirler ancak parayı yatırırsanız. İşte tamda bu durumlarda düzenli olarak Microsoft SQL Server, Oracle, MySQL gibi gelişmiş VTYS’leri düzenli backup sistemleri oluşturmaktadır. Ama belirli ücretleride elbette vardır. Bu tür durumlar.

Sıklıkla karşılaşılan bu durumlarda manuel almaktan sıkıldığım için bunu otomatik yapsın diye  yazdığım scriptim var. Bu script SQL’de SSMS gibi yönetim panelinde çalıştırıldığında öncelikle CREATE edilip ilgili prosedür kaydedilir. Sonrasında da çalıştırılarak istenilen yere yedek alınması sağlanabilir.Ve sistem dosyalarnın backup yollarını da alarak yedeklerinden anlık geri dönmesi sağlanabilir.

İndirme linki: https://github.com/s4msecurity/SamBackupScript

Bol bilişimli günler 🙂

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *