Siber Saldırılarda OS’lar Hakkında Bilinen Yanlışlar
Merhaba,
Bugün siber saldırılarda kullanılan/maruz kalınan ve genel olarak işletim sistemlerinde bilinen yanlışları belirtmek istiyorum.
İşletim Sistemi Nedir?
İşletim sistemi, belli kurallar dahilinde programların çalışmasını ve kullanıcı ile bilgisayar arasındaki iletişimi sağlayan komutlar bütünüdür. Donanım ile kullanıcı arasında kullanıcının işlemlerini kolaylaştırmak için kullanılan yazılımları çalıştıran bir araçtır.
Kaç Tane İşletim Sistemi Vardır?
Açıkçası sayısını bilmek mümkün değildir. Neden mi? Çünkü işletim sistemi donanıma ve ihtiyaca göre sürekli modife edilip yada yenilenen değiştirilen bilen sistemlerdir. Tam sayısını bilmek mümkün değildir.
Bu yazıda en çok siber saldırı altında kalınan işletim sistemleri, saldırı yapmaya yarayanlar ve arasında ki bilinen yanlışları belirtmek istiyorum.
Windows Hakkında Bilinen Yanlışlar
Windows Nedir?
Windows Microsoft firması tarafından senelerce piyasanın tekeli olarak bilinen işletim sistemidir. Kapalı kaynaktır ve uzun bir süre de böyle olacaktır.
Windows İle Hack İşlemleri Yapılamaz!
Elbette yapılır. Zira Windows en çok siber saldırılara maruz kalması onun siber saldırı aracı olarak kullanılmasına engel değildir. Zira yazdığınız yazılımları hedef bilgisayarın eğerki Windows olduğunu düşünürsek aksine işinizi oldukça kolaylaştırır.
Donanım ile kullanıcı arasında bir kapı tuttuğu için genelde siber korsanlar tarafından çok tercih edilmemektedir. Bunun en önemli sebebi kapalı kaynak olması‘dır. Yani siz bir siber saldırı için çalışma gösterirken Microsoft firması bunun kaydını tutabilir. 🙂
Windows Güvenlidir!
Windows güvenli değildir, hatta hiçbir işletim sistemi güvenli değildir. Ama Windows çok fazla kullanılması nedeniyle ki sanırım ortalama bir sayı ile dünyanın %70 kadarı kullanıyor en yaygın olması sürekli istismar edilip saldırıya uğraması çok normal.
Linux Hakkında Bilinen Yanlışlar
Linux Nedir?
Linus Torvalds tarafından GNU lisansı ile dağıtımının ardından binlerce çeşide bürünen dünyanın en çeşitli işletim sistemidir.
Linux Hacklenmez!
Linux hacklenir, hemde çok kolay hacklenir. Çok fazla siber saldırıya uğramamasının nedeni hacklenemez olması değil sadece büyük kullanıcıların çoğunun linux kullanmamasıdır. Linux toplulukları sayılıdır. Ve birlikten güç bulurlar.
Linuxların Kullanımı Zordur!
Aslında Windows gibi aşırı kolaylık sağlayan bir işletim sistemi kullanıcısıyken birden linux’a geçmek kamyın çarpmasına döndürür. Yalan yok. Ama mantığını çözdüğünüz an birdaha bu nimetten vazgeçmeniz mümkün değildir.
MacOS Hakkında Bilinen Yanlışlar
MacOS Nedir?
macOS, her Mac’e hayat veren işletim sistemi. Başka bilgisayarlarda yapılamayacak şeyleri yapmanızı sağlıyor. Çünkü üzerinde çalıştığı donanımla birbirleri için özel olarak geliştirildiler.
MacOS Güvenlidir!
Açıkçası belkide çok açık bulunan işletim sistemleri arasında bulunabilir diye düşünüyorum. Çünkü çok fazla kullanılmaması ve saldırı olmaması onu güvenli kılmaz. Açık bir yemektir siber dünyada, iCloud hesaplarının patlatılması ve sonucunda tüm bilgilerinin çalınması gibi durumalar çok sık karşılaşılmaktadır.
MacOS Takip Edilemez!
Takip edilemez derken? Neye ve kime göre? Bir kere Apple firmasının takibini yapması yetmez mi? Kaldı ki siber zaafiyetlerde çeşitli senaryolar vardır. Bu nedenle ortak ağda bulunmak, spy virüsü yada başka bir şekilde takibi yapılabilmektedir.
Özetle:
İşletim sistemlerinin hiçbiri; Android, İOS, MacOS, Linux, Unix, MS-Dos, Windows ve niceleri. İşletim sistemleri %99 güvende de olsa her zaman %1’lik bir kusur bulunacaktır zorundadır.
O nedenle çeşitli halk mitlerine kapılıp kendimizi yanlışlarla avutmayalım.
Dikkatli olalım. En büyük güvenlik insandadır.